I et intervju med Finacial Times tar oljefondets direktør, Yngve Slyngstad, til orde for en mer aktiv fondsforvaltning.
- I fohold til store fond som det er naturlig å sammenligne se med, er vi mindre aktive enn mange andre, sier Slyngstad til FT.
Som en av de største fondsforvalterne i verden, er det vår plikt å delta aktivt i de selskapene vi investerer i. Han ønsker
ikke at oljefondet skal være en gratis-passasjer, men selv bidra og tror dette vil kunne bidra positivt til fondets utvikling.
onsdag 27. januar 2010
tirsdag 26. januar 2010
Årets statsbudsjett gir mindre statlige inntekter
Statistisk Sentrabyrå (SSB) har foretatt beregninger basert på statsbudsjettet for 2010 som viser at statens inntekter syner med 18% sammenlignet med fjoråret. Samtidig øker utgiftene til staten med ca. 7%.
Skatter og avgifter utgjør 580 milliarder kroner for 2010. Sammenlignet med vedtatt budsjett for 2009 er medlemspremie og arbeidsgiveravgift til folketrygden blant de få inntektene som øker, og disse viser en beskjeden vekst på 3 prosent, eller 6,4 milliarder kroner. De totale overføringene utgjør nærmere 718 milliarder kroner i 2010.
Økt bekymring for innstramninger kinesisk økonomi
MSCI indeksen som dekker markedene i Asia falt for syvende dag på rad til det lengste sammenhengende fallet på over to år.
Analytikere frykter nå at Kina vil stramme til i verdens raskest voksende større økonomi. Goldman Sachs nedgraderte kinesiske bankaksjer. Etter 19. januar har kinesiske banker frosset utlån og Kinas sentralbank krever nå at bankene setter av et større reservebløp for å kunne takle utlånsproblemer.
torsdag 21. januar 2010
Exhausto kjøper Novema Aggregater
Novema Aggregater produserer integrerte kjøle- og varmepumpesystemer. Den norske salgsavdelingen til Exhausto blir nå integrert inn i Novema Aggregater.
Exhausto har som mål å være ledende i det Nord-Europeiske ventilisasjonemarkedet, og Steen Høier i Exhausto mener selskapenes portefølje er en nesten perfekt match. Han mener dette gjør Exhausto til en mer komplett leverandør og posisjonerer selskapet til å kunne satse på store prosjekter.
I tillegg vil oppkjøpet gjøre Exhausto, ifølge Høier, gjøre selskapet bedre posisjonert til å betjene et forventet oppgang i boligmarkedet i Norge.
Kina bremser lånetilgangen
Kinas økonomi er nå iferd med å oppleve inflasjon og frykter børskollaps. Myndighetene strammer derfor inn tilgangen til lån.
Liu Mingkang, styreformann for Kinas kommisjon for regulering av bankvesenet, forventer en nedgang på over 20% i forhold til fjorårets utlånsrammer. Kina setter også at et større fond for å kunne håndtere situasjoner der flere kan få problemer med å nedbetale lån.
Aksjemarkedene i Kina og resten av Asia falt som følge av disse uttalelsene. Ifølge New York Times var imidlertid dette til en viss grad ventet blant analytikere, og dette ble sett på som en forsiktig oppbremsning som ikke innbar noen egentlig endring i Kinas finanspolitikk.
Kinas sentralbank hevet også renten til bankene. Norge og Australia er blant et fåtall land som i disse dager vurderer en generell renteøkning som følge av en robust økonomisk utvikling ut av finanskrisen.
Ny rekord i sparing i aksjefond
Norske personkunder tegnet i 2009 aksjefond for hele 8,9 mrd. kr., og sammen med investeringer fra norske institusjoner og utenlandske kunder er dette ny rekord.
Ifølge Verdipapirfondenes forening er den samlede nettotegningen på 57,8 mrd. kr., noe som er like over det tidligere rekordåret 2007.
Kursutviklingen på aksjer har vært meget positiv og har bidratt til at den samlede forvaltningskapitalen på alle typer verdipapirfond økte med 123 mrd. kr. i løpet av fjoråret nådde rekordhøye 415 mrd. kr. ved utgangen av året. Av denne økningen bidro verdistigningen med drøye 65 mrd. kr.
Ifølge administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening er det
spesielt interessant at norske personkunder har vendt tilbake til aksjefond i så stort monn, etter flere år med nettoinnløsinger. Han tror dette skyldes at nordmenn ser at risikovillighet i kjølvannet av kraftige kursfall kan gi meget god avkastning. Denne gang ikke ble færre skremt fra å ta risiko og han tror mange føler en større trygghet for sinet investeringer gjennom mer transparente og oppdaterte ytelser for investorer.
Eksportprisen for fersk laks på vei ned igjen
Etter en oppgang i laksprisen i desember, har eksportprisen på fersklaks sunket siden nyttår.
Ifølge Statistisk Sentralbyrå var eksportprisen for fersk laks i midten av januar på 28,17 kr/kg, noe som er en nedgang på 5,5 prosent på en uke. Også eksportvolumet sank med 2,3 % til i underkant av 11 000 tonn.
Eksportkvantum for fersk laks i veke 2 enda på 10 808 tonn, ein nedgang på 2,3 prosent frå ei veke tidlegare, då eksportkvantumet var 11 067 tonn. Prisen på frossen laks gikk bare marginalt ned.
Abonner på:
Innlegg (Atom)