torsdag 21. januar 2010

Ny rekord i sparing i aksjefond


Norske personkunder tegnet i 2009 aksjefond for hele 8,9 mrd. kr., og sammen med investeringer fra norske institusjoner og utenlandske kunder er dette ny rekord.

Ifølge Verdipapirfondenes forening er den samlede nettotegningen på 57,8 mrd. kr., noe som er like over det tidligere rekordåret 2007.

Kursutviklingen på aksjer har vært meget positiv og har bidratt til at den samlede forvaltningskapitalen på alle typer verdipapirfond økte med 123 mrd. kr. i løpet av fjoråret nådde rekordhøye 415 mrd. kr. ved utgangen av året. Av denne økningen bidro verdistigningen med drøye 65 mrd. kr.

Ifølge administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening er det
spesielt interessant at norske personkunder har vendt tilbake til aksjefond i så stort monn, etter flere år med nettoinnløsinger. Han tror dette skyldes at nordmenn ser at risikovillighet i kjølvannet av kraftige kursfall kan gi meget god avkastning. Denne gang ikke ble færre skremt fra å ta risiko og han tror mange føler en større trygghet for sinet investeringer gjennom mer transparente og oppdaterte ytelser for investorer.