Store budsjettunderskudd i de rike land bekymrer det internasjonale pengefondet, IMF. De ber nå disse landene om å forberede seg på å stramme inn på pengebruken.
USA sliter fortsatt med å komme seg igjennom finanskrisen og staten California er på konkursens land. I Europa har land som Hellas og Spania alvorlige problemer, og oljerike Dubai har levd over evne en stund. De globale virkningene av finanskrisen har ført til at flere land nå sliter med en gjeldsbyrde som de har problemer med å betjene. Beregninger viser at brutto statsgjeld i rike land vil stige fra 75% av BNP i 2007 til 110% innen utgangen av 2014.
Nestsjef i IMF, John Lipsky, tar ifølge Reuters derfor til orde for kraftige kutt i offentlige utgifter. Dette medfører at store offentlige utgifter inne helse og pensjon må ned.
Uttalelsen kommer samme dag som Obama har fått igjennom en helsereform for som garanterer et helsetilbud for nesten alle amerikanere. Den vedtatte helsereformen reduserer riktignok det offentliges direkte rolle men vil uansett bli en ekstra byrde på toppen av et gigantisk handelsunderskudd.
Det største problemet er, ifølge Galbraith, at denne utviklingen gjør at opinionen kan miste troen på at man klarere å komme seg igjennom finanskrisen, noe som i seg selv har en negativ selvforsterkende effekt på økonomien.