Det europeiske valutasamarbeidet, EMF, er i krise etter at Hellas og andre EU-land nå sliter med gjeldsproblemer. Enkelte hevder nå at velstående Norge kan være med å redde EMF.
Euroen gir EU-land en sterkere felles valuta enn hva tilfellet er med for eksempel greske drachmer. EMF ga derfor Hellas muligheten til å ta opp store lån i Euro som ikke ville vært mulig i deres egen, mer ustabile valuta. Indirekte har derfor sterkere økoonomier i land som Tyskland fungert som en garantisk for de greske lånene, men Tyskland og andre EU-land er lite villige til å de selvforskyldte gjeldsproblemene grekerne nå er kommet i.
Krisen i EMF-samarbeidet har fått enkelte til å se utover EU for løsninger som vil sikre en sterk og stabil valuta i Europa. Økonomiredaktør i The Independent, Sean O' Grady, foreslår nå å invitere Norge inn i EMF samarbeidet. I og med at Norge allerede økonomisk er svært avhengig av handel med EU og en del av det utvidede økonomiske samarbeidet i Europa gjennom EØS-avtalen, vil norsk oljerikdom kunne bidra til at EMF styrkes. Samtidig vil O' Grady gå forsiktig fram med land som Tyrkia og gi de et betinget medlemsskap i EMF som plaster på såret for den manglende vilje som finnes innad i EU for å gi Tyrkia et fullverdig EU-medlemsskap.
Sean O' Grady forslår å legge EMFs hovedkontor til "sjarmerende" Oslo og skryter av Norges politiske og økonomiske edruelighet. Entusiasmen for tilgangen til Norges velstand strekker seg imidlertid ikke lenger enn som så. Norges handlesavtale med EU medfører allerede i dag at Norge skyter inn et betydelig antall milliarder i EU-systemet. I et land der flertallet er mot EU-medlemsskap kan det derfor tenkes at det politisk er behov for større motytelser enn å legge EMF-hovedkontoret til den sjarmerende byen Oslo. EMF-krisen i kombinasjon med en EU-søknad fra Island kan imidlertid berede grunnen for en ny debatt i Norge rundt forholdet til EU. EØS er døende og både Norge og EU vil snart ha behov for tenke nytt enten Norge på sikt blir medlem av EU eller ikke.