Den russiske forskeren, Vladimir Sokolov, påstår at oppvarmingen av nordområdene har stoppet opp. Temperaturen vil dermed øke når miljøaktivister braker sammen med kapitalinteresser om utnyttelsen av ressursene i Barentshavet.
Barentshavet representerer øknomisk store verdier i form av mulig olje- og gassforekomster for både Norge og Russland. Etter enigheten om delelinjen i Barentshavet har en rekke miljøvernorganisasjoner uttrykt bekymring for ressursutnyttelsen i området, spesielt på russisk side.
FNs klimapanel påpekte at speiselt nordområdene er sårbare for klimaendringer som følge av global oppvarming. Nå hevder imidlertid enkelte forskere at oppvarmingen av nordområdene er i ferd med eller allerede har stoppet opp.
Vladimir Sokolov, som leder et russisk forskningprosjekt knyttet til klimaet i arktis, uttaler til RIA Novosti at det er tegn som tyder på at isdekket i arktis er i ferd med å vokse igjen. Etter at mengden drivis i arktis nådde et minimum i 2007, har forskernes anslag for den videre utvikling vist seg å være feil, ifølge Sokolov.
Usikkerheten rundt slike anslag ligger i stor grad i hvilket tidsperspektiv man benytter. De fleste forskere hevder at man vil se kortsiktige svingninger i global oppvarming men at den langsiktige trenden er en oppvarming av nordområdene. På kort sikt vil imidlertid Sokolov og andres uttalelser tas til inntekt for en økonomisk utnyttelse av Barentshavet, og medføre en kraftig oppvarming av debatten med miljøvernaktivister.