søndag 1. august 2010

Mange aksepterer bestikkelser

Mange vestlige land lukker øynene når deres selskaper bestikker sine handelspartnere i utviklingsland.

OECD har utarbeidet retningslinjer i form av en konvensjon for hva som ikke kan aksepteres i forhold til at selskaper bestikker andre for å få fordeler, for eksempel nye kontrakter eller gunstigere betingelser. Medlemslandene i OECD samt syv andre nasjoner har ratifisert denne konvensjonen. 

Men selv om åpenbar korrupsjon og bestikkelser i liten grad forekommer innad i vestlige land, lukker likevel mange av disse landene øynene når deres selskaper bruker bestikkelser i andre land. Det gjelder også flere av de som har ratifisert konvensjonen.

OECD har foretatt en undersøkelse som viser at Norge, Danmark, Tyskland, Italia, Sveits Storbritannia og USA har iverksatt tiltak som aktivt forsøker å stoppe disse bestikkelsene. Men en rekke land har liten eller ingen kontroll med bestikkelser.

Disse landene er Australia, Østerrike, Brasil, Bulgaria, Canada, Chile, Tsjekkia, Estland, Hellas, Ungarn, Irland, Israel, Mexico, New Zeeland, Polen, Slovakia, Sør-Afrika og Tyrkia.  I disse landene er det derfor i praksis ikke straffbart å bestikke utenlandske selskaper og offentlige ansatte. Dette til tross for at OECDs anti-korrupsjons konvensjon gir klare regler for hva som er straffbart.