søndag 11. april 2010

Kompromiss om hvalfangst -kvoter møter motstand

Den internasjonale hvalkommisjonen diskuterer nå et kompromiss der Norge, Japan og andre nasjoner får jakte hval uten restriksjoner mot at kvotene redueres kraftig i løpet av en 10-årsperiode.

Forslaget skal etter planen legges fram på hvalkommisjonens årlige møte i juni, men møter allerede nå kraftig motstand fra flere hold. Australia og Japan klarer ikke å bli enige som følge av Japans omstridte hvalfangst i nærheten av Antarktis i de siste måneder. New Zeeland er på sin side positive til den skissen som er lagt fram.


Temeraturen rundt hvalfangst er nå høyere enn på lenge. Land som Norge og Japan har opereret med større kvoter, og etter at Sea Sheppards fartøy ble rent i senk av et japansk hvalskip har debatten blusset kraftig opp.

Lederen for Whales Alive, Mick McIntyre, sier til  radioaustralianews.net at bare det å diskuterere det antall hval som skal drepes er helt uakseptabelt, og han oppfrodrer Australia og andre til å stoppe kompromissforslaget før møtet i juni. Australia har signalisert at de ønsker en avvikling av all hvalfangst over tid.



Dyrevern mot kultur og tradisjon

Den økonomiske betydningen av hvalfangst for land som Norge, Japan, Island og New Zeeland er i dag betydelig mindre tidligere, men speiselt i Japan anses hvalfangst som en svært viktig del av japansk kultur og tradisjon. Norge er blant de land som hevder at bestanden av de fleste hvalarter ikke lenger er truet og at det derfor er forsvarlig å høste av den naturressurs som hvalfangsten representerer.

Motstanden mot hvalfangst har imildertid medført at prisen på hvalkjøtt er redusert noe som har gjort at  hvalfangere er avhengige av større kvoter for å sikre et tilstrekkelig inntektsgrunnlag.