mandag 5. april 2010

Oljeprisen fortsetter å stige

Oljeprisen steg til over 86 dollar fatet på mandag etter påske, en oppgang på nesten 2 dollar. Enkelte analytikere Associated Press har snakket med, mener oljeprisen kan nå så høyt som 95 dollar fatet. 

Mandag nådde oljeprisen sitt høyeste nivå på 18 måneder. For Norge er gir dette enorme oljeinntekter, men bekymringen i andre land er nå at oljeprisen er i ferd med å kvele en gryende opptur fra finanskrisen.

Regjeringen har lagt til grunn en snittpris på olje på 425 kroner fatet for 2010. Mandagens pris tilsvarer omtrent 515 kroner fatet og om dette ble snittprisen for 2010 tilsvarer det en økning på rundt 40 milliarder kroner i inntekter til staten dersom skatter og avgifter regnes med.  

Men en høy oljepris nå kan få negative konsekvenser for verdensøkonomien. Sommermånedene gir vanligvis høyere olje og bensinpriser. Bekymringen er at bensinprisene for eksempel i USA vil stige til over 3 dollar pr. gallon, noe som erfaringsmessig gjør at folk reiser mindre. Fra et klimaperspektiv kan dette være gode nyheter, ikke minst fordi det vil stimulere til økte investeringer i alternative energikilder.  På kort sikt kan imidlertid bedringen i verdensøkonomien stoppe opp som følge av høyere oljepriser.