søndag 18. april 2010

Skatteparadisene vrir seg unna internasjonalt regelverk

Norge og G20-landene har ambisjoner om å redusere antall skatteparadiser i verden, men bak en tilsynelatende suksess siste året skjuler det seg en ubehagelig realitet.

Det siste året har antall land på OECDs liste over land med manglende implementering av internasjonale standarder for skattemessig innsyn falt fra 40 til 17 land. I utgangspunktet ser dette svært lovende ut, men det viser seg at årsaken ligger i at stadig flere land utnytter smutthull i lovverket.

10 trillioner dollar i skatteparadiser

På verdensbasis anslås det at over 10 trillioner dollar befinner seg i skatteparadiser. Som et resultat av en stadig økende misnøye blant folk over både skyhøye bonusordinger for ledere som også kunne skjule sine formuer fra beskatning, lanserte G20-landene en kampanje i april 2009 for å redusere antall skatteparadiser.

Resultatet ble en internasjonal standard for utveksling av finansinformasjon i skattemessig øyemed. Tax Information Exchange Agreements (TIEA) er et sett med regler som landene må leve opp til for ikke å bli karakterisert som skatteparadiser.

Smutthull i regelverket

Til tross for en tilsynelatende nedgang i antallet skatteparadiser har imidlertid lite endret seg. En av reglene er at land må inngå TIEA-avtaler med minst 12 andre nasjoner for å unngå å bli svartelistet. Problemet er at det ikke er krav til hvilke land det er snakk om og heller ikke hvor store pengevolum som flyttes mellom landene.

New York advokaten David Spencer er spesialist på internasjonal skatterett og har studert  den kapitalflukt som skjer til skatteparadiser. Han har for eksempel funnet at skatteparadiset Bahamas, et lite land med 300 000 innbyggere men med over 250 ulike bank og forsikringsselskaper nå ikke lenger er et skatteparadis. Årsaken er at Bahamas har signert TIEA-avtaler med Norge og andre nordiske land, inklusive Grønnland og Færøyene.

Norge brukes for å omgå reglene

Disse landene alene utgjør mer enn halvparten av det antall land Bahamas trenger for å komme over streken på 12 land. Samtidig er ikke Brasil med på listen selv det er en enorm kapitalflukt fra Brasil til Bahamas. Konsekvensene for Bahamas er derfor minimale.

I og med at det uansett er relativt få skattekroner som unnslipper til Bahamas fra Norge, kan man si at Norge indirekte og ufrivillig har hjulpet Bahamas til å unngå stempelet som skatteparadis.

OECD sier i sin siste rapport at prosessen i det minste er i gang, men at etableringen av internasjonale skatteregler er en langsom prosess.