onsdag 24. mars 2010

Arbeidsløsheten fortsatt lav

Arbeidsløsheten i Norger er med 3.3 prosent fortsatt svært lav sammenlignet med andre land. USA sliter med 10 prosent og Irland har hatt en økning på hele 4.4 prosent siste år.

Tallene fra SSB viser at arbeidsløsheten i Norge holdt seg stabil på 3.3 prosent fra oktober til januar. Registrerte arbeidsløse hos NAV økte med ca. 3 000 personer, men på grunn av en nedgang i personer på arbeidsmarkedstiltak var den samlede økningen på kun 2 000 personer .

Samtidig med tallene fra SSB kommer en rapport fra  USAs sentralbank (The Fedral Reserve)  som viser at  arbeidsløsheten forventes å synke fra nesten 10 prosent i dag til 9.6 prosent mot slutten av 2010 og ned til 9.1 prosent mot slutten av 2011. USAs sentralbank uttalte at de derfor ønsker å endre en sin null-rente politilkk senere i år som følge av forventninger om en forventet positiv utvikling i arbeidsmarkedet. 

Forbes har  samtidig laget en oversikt over arbeidsløsheten i ulike land. I de land med mer sårbare økonomier har arbeidsløsheten vokst betydelig siste år. Irland hadde den mest negative utviklingen i Europa med en økning i arbeidsløsheten på hele 4.4 prosent i fjor til 13.8 prosent i januar i år. I 2008 var arbeidsløheten i Irland nede på 6.3 prosent.