søndag 21. mars 2010

Kritikk av Malawi får støtte fra andre giverland

Det vakte oppstandelse i Malawi da utenriksminister, Joans Gahr Støre, for en  uke siden bl.a. kritiserte behandlingen av homofile i det afrikanske landet. 

Nå får Støre støtte fra flere andre land som gir betydelig økonomisk støtte til landet. CABS  (Common Approach for Budgetary Support) er en gruppe bidragsland som står for hele 40% av Malawis av de bidrag Malawi mottar fra andre land.

CABS består av Den Afrikanske Utviklingsbanken  (AfDB), Norge, Storbritania, Tyskland, Verdensbanken, IMF og EU.  Gruppen har i disse dager møter i Malawi for å vurdere de øknomiske virkemidler som landet benytter basert på bidragene landet mottar. 

Leder for CABS, Frank  Kufwakwandi, sier i en uttalelse at "menneskerettigheter også gjelder for minoritetsgrupper som de homofile", og varsler at saken nå vil behandles grundig av CABS. CABS har  foreløpig valgt å ikke vedta økonomiske sanksjoner mot Malawi.


Uttalelsen kommer i forkant av at en domstol i Malawi i dag skal avgjøre skjebnen til et homofilt par som offentlig lot seg forlove i desember i fjor, noe som medførte tiltale i henhold til Malawis lovverk. Paret forventes å bli dømt til flere års fengsel.