torsdag 25. mars 2010

Kjønnskvotering plasserer norske kvinner i en særstilling i styrerommene

Norges lovbestemte krav om minst 40 prosent kvinner i norske styrerom plasserer Norge i en særstilling sammenlignet med andre land.

En ny rapport fra EU ("More women in senior positions - key to economic stability and growth") viser at det bare er 10 prosent kvinner i styrene i Europas største selskaper. I de aller største selskapene er kvinnerepresentasjonen nede i 3 prosent og i tillegg er samtlige sentralbanksjefer menn. Norge har for tiden 42 prosent kvinner i styrene.

Rapporten refererer til studier som viser en positiv sammenheng mellom kvinnerepresentasjon i styret og selskapets resultater.

I politiske organer er situasjon noe mer balansert. EU-parlamentet består nå av 35 prosent kvinner og 65 prosent menn, det høyeste noensinne. I de ulike EU-land har også kvinneandelen økt i de nasjonale parlamentene fra 16 prosent i 1997 til 24 prosent i 2009. Dette er likevel fortsatt under et mål om minst 30 prosent deltagelse som anses nødvendig for at kvinner skal kunne ha en vesentlig innflytelse på politiske beslutninger.