onsdag 24. mars 2010

Norske kroner foretrekkes av flere som den tryggeste valutaen

Mens euroen synker og mange nå kjøper dollar har enkelte begynte å vurdere norske kroner som en trygg plassering, også i forhold til andre små men tradisjonelt sterke valutaer som sveitsiske franc.

Eric Roseman, en erfaren valutaanalytiker og redaktør av bl.a. rosemanblog.sovereignsociety.com, anbefaler nå norske kroner framfor sveitsiske franc. Sveitsike franc har i det siste nådd nye høyder, med en oppgang på 6 prosent i forhold til euro siden desember. Dette er mer enn den tilsvarende oppgangen for norske kroner på 5.6 prosent.

Forskjellen er imidlertid at Norge har et solid handelsoverskudd. Den sveitsiske sentralbanken har i tillegg aktivt solgt sin egen valuta mot euroen for å demme opp mot deflasjon, men siden valutaen er liten i forhold til euro kan dette ikke fortsette i lengden.

Samtidig advarer Roseman mot den generelle oppfatningen i markedet om at amerikanske dollar nå er å foretrekke framfor euroen. Grunnen er at dollaren er befengt med betydelig større gjeld som følge av det gigantiske amerikanske budsjettunderskuddet, enn euroen, og gjeldsproblemene i land som Hellas er marginale i forhold til dette.