tirsdag 15. juni 2010

Digital framtid skal redde Europa ut av krisen

EU har lansert European Digital Agenda (EDA), en overordnet strategi IKT-satsningen for de neste ti årene.

Målet med EDA er å få Europa ut av den økonomiske krisen, få flere på nett, tilby bredere bredbånd til alle og gjøre det enklere og sikrere å handle over Internett.

EU lanserte 19. mai sin nye overordnede IKT-strategi - European Digital Agenda (EDA). Strategien skal ved hjelp av IKT bidra til å bringe Europa ut av den økonomiske krisen og legge grunnlag for langsiktig bærekraftig økonomisk vekst. Bakgrunnen er at IKT er en helt sentral driver for økonomisk vekst og jobbskaping. Estimater viser at IKT bidrar til 50 prosent av produk tivitetsøkningen, samtidig som IKT er en viktig kilde til innovasjon og nye forret ningsmuligheter.

Digital Agenda beskriver mål og virkemidler i et 5-10 års perspektiv, og inneholder en rekke konkrete tiltak. Blant de prioriterte områdene i strategien er opprettelsen av et digitalt indre marked, tilgang til bredt bredbånd, samt styrking av sikkerhet og tillit og digitale ferdigheter.

Europa er fortsatt et lappeteppe av nasjonale regler som styrer handel og utveksling av digitalt innhold over Internett. Dette gjør at for eksempel omfanget av lovlig nedlasting av musikk i Europa kun ligger på 25 prosent av nivået for USA. For å bedre flyten av digitalt innhold over Internett vil EU fjerne regulatoriske hindringer og legge bedre til rette for sikre transaksjoner på nett. I tillegg skal innsatsen for å styrke tilliten til nettbaserte løsninger styrkes.

EU anser tilgang på bredt bredbånd til alle som en nødvendig forutsetning for konkurransedyktighet og sosial inkludering. EU har derfor satt som mål at alle innbyggere innen 2020 skal ha tilbud om bredbånd med kapasitet over 30 Mbit/s. EU vil bruke et vidt spekter av virkemidler for å nå disse målene.

Manglende kompetanse er et viktig hinder for utbredelse og bruk av digitale løsninger. 150 millioner europeere, eller ca 30 prosent av den totale befolkningen i Europa, har aldri brukt Internett. Dette skyldes for en stor del manglende kompetanse. Den nye strategien varsler derfor satsing på å styrke innbyggernes digitale kompetanse. [Kilde: regjeringen]