torsdag 17. juni 2010

Hver tredje bedrift hadde likviditetsproblemer

En undersøkelse gjort av Perduco for Amesto Business Partner viser at 50 000 bedrifter hadde likviditetsproblemer i 2009.

- Dette er et høyt tall. Det innebærer at 50.000 bedrifter det siste året for eksempel har måttet prioritere hvilke regninger de har kunnet betale, hvilke de har måttet utsette eller de har måttet kontakte banken for å finne en løsning, sier administrerende direktør Kristijane Cook Bulukin (bildet) i Amesto Business Partner.

Det er ofte de minste bedriftene som får de største likviditetsproblemene. Mens over en tredjedel av bedrifter med under 20 ansatte fikk likviditetsproblemer, var tallet under 20 prosent for bedrifter med over 100 ansatte.

- Heldigvis for norsk næringsliv og arbeidsliv har problemene vært mindre blant de største. Når hver femte bedrift med 20 ansatte eller flere har hatt likviditetsproblemer innebærer det likevel at mange har vært i faresonen. Det beyr i praksis at drøyt 3.000 bedrifter og nær 100.000 ansatte er berørt, sier Bulukin.

23 prosent av de spurte sier at deres bedrift i løpet av siste 12 måneder har måttet utsette planlagte prosjekter eller innkjøp. Blant dem som oppgir at de har hatt likviditetsproblemer, sier imidlertid 79 prosent at måttet utsette prosjekter eller innkjøp.

- Svaret på dette spørsmålet treffer en grunnleggende egenskap ved den nedgangskonjunkturen som finanskrisen representerer. Når bedrifter utsetter prosjekter de ellers ville gjennomført, sprer aktivitetsfallet seg gjennom hele næringslivet, og medfører oppsigelser og betalingsproblemer andre steder, sier Bulukin.

Bedriftslederne ble også bedt om å si om bedriftens likviditetssituasjon i dag er dårligere, bedre eller omtrent den samme som for et år siden. 30 prosent sier at likviditeten har blitt bedre, 15 prosent sier at den har blitt dårligere, mens 54 prosent sier at situasjonen er uendret.

Ser man utelukkende på bedrifter som har hatt likviditetsproblemer det siste året, finner man større endringer. Blant disse sier 40 prosent at likviditeten har blitt bedre, 25 prosent at den har blitt verre, mens 35 prosent sier ingen endring.