Lånekrisen i Europa har gjort at dollaren har kommet til heder og verdighet igjen som en trygg havn. Enn så lenge.
Det er kanskje ikke så mye trygt over amerikanske dollar når det amerikanske handelsunderskuddet nylig passerte 13 billioner dollar, men i forhold til utsiktene til en kollaps i Europa blir alt relativt.
Dollaren har styrket seg kraftig i forhold til både norske kroner (rød linje) og euroen (blå linje). Oljeprisen er relativt sett lav og Norge påvirkes mer av problemene i Europa enn det amerikanerne gjør. Tirsdag morgen lå dollaren rundt 6.70 og har med det nådd sin høyeste pris på over ett år.
Tradisjonelt har usikkerhet i de globale markedene gjort at mange søker seg til dollaren. Børsene har svingt kraftig og markedet reagerer nervøst hver gang nye sysselsettingstall slippes.
Mange frykter en dobbel bunn i verdensøkonomien. Lånekrisen i Europa kan utvikle seg til en global bankkrise som igjen sender verdensøkonomien ut i en ny nedtur. De fleste tror likevel ikke at en slik nedtur ikke blir så veldig mye mer enn en forlengelse av finanskrisen. Flere regjeringer i Europa har nå begynt å ta grep for å få kontroll med lånekrisen i statsfinansene. På kort sikt kan dette medføre en sviktende etterspørsel blant forbrukere, på litt lenger sikt tror de fleste at dette vil stabilisere markedene og gi en etterlengtet oppgang i verdensøkonomien.