En rapport om høyere utdanning i Europa slår fast at universiteter fortsatt mangler uavhengighet fra det offentlige.
En studie gjennomført ved Universitetet i Twente i Nederland har vurdert forholdene ved universiteter i 33 land i Europa. Også norske og tyske forskere har bidratt i undersøkelsen.
Rapporten tok for seg utdanningsreformer innen høyere utdanning og hvordan disse har slått ut for universitetene. Hovedkonklusjonen er at universitetene i større grad bør kunne organisere og styre seg selv og at det er et behov for å overvåke om utdanningsreformer faktisk har den effekt som de politiske myndigheter ønsker å oppnå.
Norge er blant de land i Europa der universiteter og høyskoler i stor grad kan styre og organisere sin egen virksomhet. Kypros, Frankriske, Hellas, Romania og Tyrkia er land der nasjonal lovgivning, reguleringer og retningslinjer setter klare begrensninger på virksomheten til universitetene.
Rapporten anbefaler også at et sterkere samarbeid med privat virksomhet. I Europa har man ikke samme tradisjon for dette som i USA der prestisjeuniversiteter som for eksempel Stanford og Berkeley, samarbeider tett med ledene forskningsmiljøer i det private næringsliv.
I tillegg mangler universitetene økonomisk frihet til selv å forvalte de bevilgningene som gis over statsbudsjettet. For å få dette til må universitetene la institusjonelle tradisjoner vike for mer moderne forretningsmessige beslutningsprosesser.