Nedgangen i asylsøkere gjør at barn som kommer til Norge uten omsorgspersoner bør nyte godt av den økte kapasiteten.
De siste tallene fra UDI viser at antallet asylsøker er halvert på kort tid som følge av de strengere reglene som nå praktiseres for å få oppholdstillatelse. Den største nedgangen på hele 70 prosent finnes blant barn som kommer alene til landet uten voksne omsorgspersoner.
Hittil i år har bare 387 barn kommet alene til Norge, mot 1234 barn i samme tidsrom i fjor. Flest mindreårige uten omsorgspersoner kommer fra Afghanistan. UDI-direktør Ida Børresen bekrefter at man hadde forventet flere:
- En god nyhet er at selv om det nå kommer færre asylsøkere, så fikk vi ressurser i forhold til et ankomsttall på 17 000 asylsøkere. Det betyr at vi har mer kapasitet til å behandle asylsøknader og fatte vedtak enn vi hadde på samme tid i fjor, sier UDI-direktør Ida Børresen.
Regjeringen har lovt å overføre omsorgsansvaret for disse barna til barnevernet, men det finnes ikke bevilgninger for dette på årets statsbudsjett. Dette ønsker Redd Barna i samarbeid med andre organisasjoner å endre.
- Regjeringen må nå ta ansvar for denne gruppen asylsøkere, som tross alt er barn. Barnevernet må få økte ressurser, slik at de kan overta omsorgen. Barn uten omsorgspersoner er i en spesielt sårbar situasjon, sier Marianne Borgen, leder for Redd Barnas Norgesprogram.
Målet er finne fram til en omsorgsmodell basert på omsorgssentre, fosterhjem, og kollektiv eller hybel med oppfølging og tilsyn.
- De asylsøkende barna vil ha ulike behov. Derfor er det viktig at barnevernet gjør en individuell vurdering av hvilken form for omsorg barnet trenger. Prinsippet om barnets beste må alltid ligge til grunn, avslutter Borgen, som håper nedgangen i antall asylsøkere nå kan sette fart på denne prosessen.