2 av 3 eldre arbeidstakere ser fram til å bli pensjonister, viser en ny undersøkelse. Selvrealisering og økonomisk sikkerhet er viktigst når vi avslutter yrkeslivet.
– Det er hyggelig at norske arbeidstagere gleder seg til pensjonisttilværelsen. Men undersøkelsen viser også at de kommende pensjonistene vet lite om egen pensjon, sier informasjonssjef Jan Otto Risebrobakken (bildet) i Storebrand.
Pensjonsoptimismen dokumenteres i en undersøkelse Synovate har gjennomført for Storebrand. På spørsmål om respondentene gleder eller gruer seg til pensjonisttilværelsen svarer 66 prosent av de yrkesaktive respondentene i alderen 62-66 år at de gleder seg mest til å bli pensjonist. 10 prosent svarer at de gruer seg.
Over 8 av 10 gleder seg til å bruke mer tid på familien, leve et aktivt liv og i større grad dyrke egne fritidsinteresser. 1 av 10 planlegger å flytte til et varmere land, mens 3 av 10 gleder seg til å slippe å stå opp tidlig om morgenen. 8 av 10 mener de økonomiske konsekvensene av å ta ut pensjon er viktige.
– Nordmenn ønsker i stor grad av selvrealisering i kombinasjon med en stabil og sunn økonomi. Dette er fullt mulig, sier Risebrobakken.
Han mener nøkkelen til en bekymringsfri pensjonisttilværelse er nettopp ordnet økonomi og en tilstrekkelig pensjon. – Her har mange nordmenn en jobb å gjøre. Over halvparten vet ikke hva de vil få i pensjon, dette til tross for at de allerede fra nyttår kan velge å ta ut pensjon. Mange vil dessuten få mindre enn de regner med, sier Risebrobakken.
Undersøkelsen avdekker at kvinner er mest bekymret for den økonomiske siden av pensjonisttilværelsen. Hele 58 prosent av kvinnene er bekymret for å ikke klare å opprettholde nåværende levestandard, mens bare 40 prosent av mennene i undersøkelsen er av samme oppfatning.
– Kvinnelige arbeidstakere er mer skeptiske til pensjonstilværelsen. 34 prosent av kvinnene i alderen 62-66 år tror de vil trenge mer enn det de vil få i pensjon,, mens 27 prosent av mennene bekymrer seg for det samme, sier Risebrobakken.
Undersøkelsen viser også at kvinner i større grad er usikre på hva de vil få i pensjon.
– Når pensjonsreformen innføres fra nyttår blir det mulig å selv velge når man skal ta ut pensjon, og det blir også mulig å kombinere arbeid og pensjon. Valgfriheten blir større, og dermed også mulighetene til å legge opp pensjonisttilværelsen etter egne ønsker, forklarer han.
Risebrobakken mener derfor at det viktigste er å skaffe seg oversikt over egne pensjonsrettigheter, slik at de nye valgmulighetene kan benyttes på best mulig måte. – Med orden i pensjonsøkonomien blir det lettere å kunne realisere forventningene til pensjonisttilværelsen, sier Risebrobakken.