Kun 11 prosent av norske arbeidsgivere sier de har problemer med å finne kompetanse, mens hver tredje bedrift globalt sier det samme.
Manpower har foretatt en undersøkelse blant 35 000 arbeidsgivere i 36 land som viser at norske bedrifter letter finner riktig kompetanse. Situasjonen har dessuten bedret seg det siste året da 19 prosent sa de hadde problemer med finne riktig kompetanse. I Norge har 750 arbeidsgivere deltatt i undersøkelsen.
Det er i de asiatiske land kompetansebristen er størst. Arbeidsgivere i Brasil og Argentina har også tilsvarende bekymringer. I Japan er problemene tydeligst, her svarer tre av fire arbeidsgivere at de har problemer med å finne riktig kompetanse.
- Kompetansebristen har utviklet seg til å bli en global kamp mellom bedrifter og mellom individer. Det finnes ikke tilstrekkelig kompetanse på riktig sted til rett tid. Her er det viktig å tenke nytt, eksempelvis gjennom rekruttering av arbeidskraft fra andre land kombinert med å avsette mer ressurser til videreutvikling av egne ansatte, sier konsernsjef Maalfrid Brath (bildet) i Manpower.
Undersøkelsen viser hvilke yrker det er størst mangel på. Globalt har arbeidsgivere har størst problemer med å finne faglært arbeidskraft, selgere, teknikere og ingeniører. Norge har størst mangel på sjåfører, kokker og ledere.
I Europa er det kun i England og Irland vi finner færre arbeidsgivere enn i Norge som ikke finner riktig arbeidskraft. Polske arbeidsgivere opplever kompetansebristen mest. Her svarer over halvparten at de ikke finner riktig arbeidskraft. Polske arbeidsgivere har også de største forventninger til økt bemanning i fjerde kvartal ifølge Manpowers internasjonale arbeidsmarkedsbarometer.
I Norge har antall arbeidsgivere som har problemer med å finne riktig arbeidskraft sunket betraktelig fra 2007.
- Vi har muligens blitt litt bortskjemte i Norge. Vi er vant til at utenlandsk arbeidskraft kommer til Norge for å jobbe, ikke minst fra Polen og Sverige. For to år siden oppgav 40 prosent av norske arbeidsgivere at de ikke fikk tak i kompetansen de hadde behov for, sier Maalfrid Brath.
I tiden fremover vil utfordringene bli å finne de riktige medarbeiderne.
- De økonomiske tidene er på vei opp og vi får flere offentlige utfordringer som vil kreve økte arbeidskraftressurser. Næringslivet blir mer spesialisert og arbeidsgivernes krav blir mer og mer spesifikke. Dermed vil behovet for folk med spesialkompetanse og spesialutdanning også øke, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.