Amerikanerne jobber over 30 prosent mer enn oss, og noen mener de burde jobbe mindre for på den måten å skape flere arbeidsplasser.
Med en arbeidsledighet i USA på opp mot 10 prosent, er mye av utfordringen for å komme ut av nedgangstidene å få folk i arbeid. Republikanerne foretrekker skattelette som virkemiddel, mens demokratene ønsker at det offentlige skal komme med tiltakspakker.
Noen ønsker nå å gå nye veier. Eugene Coyle, økonomiprofessor fra Berkeley i California, mener at kortere arbeidsuke er den sikreste veien å sikre større etterspørsel etter arbeidskraft.
- På slutten av depresjonstiden, da USA hadde tilsvarende arbeidsløshet, reduserte man arbeidsuka fra seks til fem dager. Etter dette har vi ikke gjort noe med dette, til tross for store produktivitetsforbedringer, skriver Coyle på den politiske bloggen CounterPunch.
OECD har foretatt en undersøkelse der det går fram at de fleste land har redusert antall arbeidstimer noe i perioden 1994 til 2007. Sør-Korea har rekorden i antall arbeidstimer med 2390 timer i året, mens arbeidere i USA ligger på 1777 timer. I Norge legger vi bare igjen 1328 timer i året. Norges lave tall må imidlertid sees i sammenheng med oljerikdommen, og produktiviteten er ikke høyere enn andre land om oljeindustrien holdes utenfor.
Lav sysselsetting har mange negative økonomiske konsekvenser. Spørsmålet er imidlertid om USA kan tillate seg å redusere antall timer tilsvarende uten at produktiviteten går ned så mye at antallet nye arbeidsplasser som skapes ikke klarer å kompensere for dette.