Ny kontroversiell investering fra oljefondet vekker reaksjoner.
Denne gangen er det den Mosanto, et stort internasjonalt frø- og kjemiselskap som har falt i unåde.
Norsk Bonde- og Småbrukarlag mener Monsanto truer matproduksjonen på Haiti. Jordbruket og matproduksjonen i landet ligger nede, blant annet som følge av jordskjelvet og mye av såkornet er brukt til mat.
Monsanto har i samarbeid med USaid besluttet å gi 60 tonn såkorn fra mais og grønnsaker til regjeringen på Haïti som skal videreselge dette til bøndene. Landets bønder frykter at frøene kan være genmodifisert og inneholde hybridfrø. Siden hybridfrø er sterile må bøndene kjøpe nye frø etter hver avling.
Norsk Bonde- og Småbrukarlaget skriver: - I et land der over 60% av befolkningen lever av selvforsyningsjordbruk, kan dette få katastrofale følger. Kostnadene ved bruk av slik frø blir enda større, siden foredlete plantesorter ofte vil kreve store mengder kunstgjødsel og sprøytemidler. Hybridfrø kan også pollinere lokale, tilpassete sorter, og gjøre disse sterile. På denne måten kan generasjoners foredlingsarbeid utført av bøndene på Haïti bli ruinert, og mange bønder kan få neste års avling ødelagt.
I tillegg frykter man bruken av beiset frø: - Beisete frø utgjør i mange tilfelle en forgiftningsrisiko. For eksempel er tomatfrøene (tomatsorten Calypso) Monsanto har gitt til Haïti, beiset med thirame, et stoff som er så giftig at den amerikanske regjeringen krever at de som bruker slikt frø, bruker vernedrakter. I følge informasjon fra Via Campesina har ikke Monsanto informert regjeringen på Haïti om disse farene, og har heller ikke tilbudt verneutstyr eller opplæring.
Oljefondets følger etiske retningslinjer fra regjeringen og henvendelsen fra Småbrukarlaget vil derfor ventelig bli en sak som politikerne i siste instans må ta stilling til. Samtidig ønsker Småbrukarlaget å legge press på Bistandsdepartementet for å sikre at jordbruket på Haiti mottar trygt frø.