Enkelte storbyer i USA går nå nye veier for å få kriminelle tilbake i samfunnet.
I USA sitter snart en prosent av befolkningen i fengsel, og tallet er over 10 ganger høyere enn i Norge.
Er amerikanere mer kriminelle enn nordmenn? Noe av forklaringen på den store forskjellen er at man letter kan bli straffet med fengsel i USA. Selv mindreårige havner bak lås og slå: 100 000 amerikanske mindreårige sitter innelåst.
Fengslene er overfylt og koster amerikanske skattebetalere direkte over 400 milliarder kroner i året. Men regningen er i realiteten langt høyere.
Når domfelte slipper ut er de fleste arbeidsgivere lite villige til å ansette dem. Dermed havner de utenfor arbeidslivet og andelen som fortsetter sin kriminelle løpebane er derfor mye høyere enn i Norge. Amerikanerne ser derfor på nye måter å få domfelte tilbake i samfunnet.
Enkelte storbyer i USA forsøker nå å gjøre det lettere for de med kriminelt rulleblad å vende tilbake i arbeid. I byer som Boston, Chicago og San Francisco blir det nå utarbeidet likestillingslover som gjør det forbudt å begrunne et jobbavslag på grunn av kriminell bakgrunn. Unntaket vil være sensitive stillinger som inkluderer arbeid med barn eller andre befolkningsgrupper som er utsatte.
I Connecticut blir det forbudt å spørre om en jobbsøker til stillinger i det offentlige om de har en tidligere domfellelse.