Med USA i spissen tar flere land til orde for at Kina må legge om handelspolitikken.
Euro-krisen har vist hvor sårbar verdensøkonomien nå er, og USAs utenriksminister, Hillary Clinton, er blant dem som nå legger press på Kina for å sikre at vestlige land møter samme konkurransevilkår i Kina som kineserne gjør i vestlige land.
Med unntak av Barak Obama er hele USAs maktelite i finansielle spørsmål på besøk i Beijing den uken. Finansminister, Timothy Geithner og sentralbanksjef Ben Bernanke (bildet) er med i Clintons følge for å få kineserne med på endringer.
Utdanningssystemet i Kina er nå på høyde med vestlige land og mange kinesere har også vendt hjem etter å ha studert og jobbet i vestlige land. De bringer med seg den kunnskap som kineserne tidligere ikke hadde tilgang til, og kinesiske myndigheter prioriterer dessuten landets egne selskaper for å stimulere til hjemlig innovasjon.
Dette går spesielt utover teknologiselskaper som ikke når opp i den skjeve konkurransen som oppstår i kinas hjemmemarked. Teknologimarkedet i Kina er anslått til over 500 milliarder kroner i året.
Amerikanerne ønsker også at Kina skal la sin egen valuta stige i verdi mot dollaren. Flere mener at Kina bevisst manipulerer sin egen valuta for å gi egen eksportindustri fordeler. Kina på sin side påpeker at deres valuta allerede har steget med 15% i forhold til euroen siden nyttår. Når det i tillegg er forventet at flere økonomier i Europa vil minske, gjør dette at Kina vil få store problemer med å opprettholde eksporten til europeiske land.
Den store ubalanse som har oppstått i handelsbalansen mellom ulike land vil utvilsomt medføre at frontene hardner til de nærmeste månedene.