torsdag 13. mai 2010

EFTA lever i beste velgående

Med utvidelsen av EU og Islands økonomiske kollaps ser mange på EFTA som en døende organisasjon. Men enn så lenge har EFTA en rolle å spille, ikke minst i forhold til land som Sør-Korea.

Mange ser på frihandelsorganisasjonen EFTA som en overføding etterlevning fra tiden da EU ikke hadde samme dominerende rolle som i dag. Med bare Island, Norge, Sveits og Lichtenstein som gjenværende medlemmer er EFTA på mange måter en liten og ubetydelig organisasjon. Men den lever i beste velgående.

EFTA spiller en rolle i for Norge i forhold til store handelsnasjoner som for eksempel Sør-Korea.  Siden Sør-Korea inngikk en handelsavtale med EFTA i 2006 har handelen vokst kraftig. Omsetningen har i løpet av under 5 år nesten doblet seg fra 20 milliarder kroner i 2005 til 35 milliarder kroner i 2010.

For Norge har dette vært spesielt viktig for skipsbyggingsindustrien som eksporterer komponenter til de store skipsverftene i Korea. Korea på sin side leverer blant annet  ulike komponenter til offshore-industrien I Norge.

Korea har et betydelig handelsunderskudd med EFTA, men dette henger blant annet  sammen med at eksporten av koreanske biler ikke skjer fra Korea med via andre land i Europa.