søndag 30. mai 2010

Vil stoppe import av helsepersonell fra u-land

Verdens Helseforsamling ønsker nå å presse flere land presses til å stoppe rekrutteringen av helsepersonell fra u-land.

Et av de største problemene i fattige land er at kvalifisert helsepersonell velger å flytte fra landet. Norge og Storbritannia er blant et fåtall av industrialiserte land som har satt i gang tiltak for å hindre at helsepersonell flytter fra u-land. 

Verdens helseorganisasjon, WHO, anslår at det er en manko på 4,2 millioner helsearbeidere i verden og dette rammer fattige land spesielt hardt. Et av problemene er at helsepersonell fra disse landene ofte får sin utdannelse i rike land og velger av økonomiske årsaker å bli boende etter endt utdannelse. I tillegg vil den relative mangelen på helsepersonell i rike land medføre at disse også aktivt stimulerer helsearbeider til å bli.

USA har ikke iverksatt tiltak som stopper strømmen av helsearbeidere fra fattige land. Samtidig er dekningen av helsepersonell svært mye bedre enn i fattige land. Staten Washington har for eksempel en lege på 600 innbyggere, Etiopia har en lege pr. 40 000 innbyggere. I Norge har vi en lege pr. 250 innbyggere.

Medlemslandene i WHO er i prinsippet enige om at rike land ikke må løse sin egen mangel på helsepersonell ved å importere helsepersonell fra fattige land. Problemet for USA er at president Obamas helsereform gjør at flere av landets innbyggere vil ha krav på et bedre helsetilbud, noe som legger større press på rekruttering til helsesektoren. Helsemyndighetene har anslått at det vil være et underskudd på 85 000 leger i USA innen år 2020.

Likevel, USA er nå på glid og har på det nylig avholdte møtet i Verdens helseforum signalisert at de, i motsetning til tidligere, er positive til å vurdere tiltak for å stoppe utarmingen av helsepersonell fra fattige land. Så gjenstår det å se om ord blir til handling.