mandag 17. mai 2010

Kronen er en trygg havn i Europa

Den norske kronen nærmer seg sitt høyeste nivå på syv år og anses i dag som en såkalt trygg havn for de som er bekymret for den økonomiske utviklingen ellers i Europa.

The Wall Street Journal omtaler kronen som en trygg plassering på grunn av oljeinntekter og oljefondet.  HSBC Holdings anser den norske kronen som en av de sterkeste valutaene i verden. Årsaken ligger i den makro-økonomiske pakken som regjeringen legger opp til med moderat og forsvarlig økonomisk vekst og handelsoverskudd med utlandet.

Analytikerne forventer derfor at Norges Bank setter opp renten flere ganger i løpet av året til tross for at dette gjør gapet i rentenivå med andre europeiske land høyere. Dette vil igjen styrke kronen mot euroen de neste månedene. 

Selv om kronen styrker seg mot euroen har den sunket mot amerikanske dollar. Før Hellas-krisen synliggjorde finansproblemene i europeiske land, lå USA etter mange andre land i på veien ut av finanskrisen, spesielt i forhold til asiatiske land.

Nå viser imidlertid også USA klare tegn til bedring samtidig som problemene i Europa gjør at mange igjen velger dollar som et tryggere alternativ.