tirsdag 11. mai 2010

Norge går med underskudd uten oljen

Europa og USA låner til over pipa, og hadde det ikke vært for oljen hadde også Norge gått med underskudd.

I revidert nasjonalbudsjett strammer Sigbjørn Johnsen inn livreima til tross for at Norge går med et dundrende overskudd. Vi er det eneste landet som i øyeblikket har et budsjettoverskudd i Europa. Redningspakken til Helles og de lånegarantier som EU har gitt er derfor i praksis finansiert ved å ta opp nye lån.

Hele overskuddet på handelsbalansen i Norge er imidlertid et resultat av oljeinntektene. Norsk økonomi går med underskudd om oljesektoren trekkes fra. Resten av norsk økonomi krympet i 2009 med 1.5 prosent om oljevirksomheten holdes utenfor. Norge ville derfor ha opplevd en tilsvarende krise som mange andre land om ikke regjeringen hadde kunnet olje-finansiere tiltakspakker for næringslivet for på den måten å holde hjulene i gang.

Produktiviteten i Norge sammenlignet med andre land blir derfor misvisende om oljen tas med. Et økt forbruk og en økonomisk politikk som ikke tar hensyn til den reelle produktiviteten hos folk flest vil fort føre til inflasjon noe som igjen reduserer verdien av oljeformuen og fører til ytterligere svekket konkurranseevne.
Norge er derfor uten oljen ikke veldig forskjellig fra våre naboer i Europa, og i praktisk økonomisk politikk mp Norge forholde seg til en produktivitet som ikke er veldig forkjellig fra resten av Europa - uten oljen.