mandag 10. mai 2010

Israel blir medlem av OECD

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har enstemmig vedtatt å ta opp Israel som medlem. Norge har hatt visse reservasjoner grunnet Israels bosettingspolitikk på okkupert område.

Ifølge Haaretz.com ser israelske myndigheter medlemskapet i OECD som et viktig steg i landets økonomiske utvikling. Det vil forbedre Israels kredittverdighet og forbindelser til utenlandske investorer.

Norges innvendinger er knyttet til at Israel anser økonomisk aktivitet i okkuperte områder som en integrert del av landes økonomi. Det er problematisk for Norge at Israels økonomi delvis er basert på virksomhet i et hva som anses som et okkupert område.  Svaits og Irland har også hatt tilsvarende reservasjoner.

I Norge har partiet Rødt gått klart ut og bedt Norge hindre at Israel ble medlem. Palestinske myndigheter har også forsøkt å hindre at OECDs medlemsland oppnår den enstemmighet som kreves for å ta opp Israel  i organisasjonen. Israel statsminister, Benjamin Netanyahu, har i de siste dagene personlig arbeidet intenst for å sikre medlemskapet.