lørdag 22. mai 2010

Studenter fra Taiwan fikk visum som studenter fra Kina

Norske myndigheter har utstedt visum fra Kina til taiwanesere med den begrunnelsen at Norge fører en en-stat politikk i forholdet mellom Kina og Taiwan.

Den diplomatiske balansegangen i forholdet til Kina og Taiwan er svært sensitiv, og kinesiske myndigheter har ved flere anledninger lagt press på norske myndigheter for å minimere politisk og økonomisk samkvem med Taiwan.  Norge importerer for om lag 20 milliarder kroner fra Kina hvert år og eksporterer for i underkant av 10 milliarder. Handelen med Taiwan utgjør bare om lag 15% av handelen med Kina.

Norge anerkjenner offisielt Taiwan dom en selvstendig nasjon, og Taiwan reagerer nå på at når norske immigrasjonsmyndigheter har gitt taiwanesiske studenter  visum som om de er fra fastlands-Kina.

Ifølge Taipei Times på Taiwan, har dette skjedd med flere studenter. Flere uker etter at feilen ble oppdaget er fortsatt enkelte studenter registrert med visum fra Kina. Ifølge en av studentene hadde den norske saksbehandleren fortalt henne at Norge fører en en-stat politikk i forholdet mellom Kina og Taiwan, noe som i praksis ville medføre at Norge ikke anerkjenner Taiwan som en selvstendig stat. 

Tawianesiske myndigheter er blitt forsikret om at feilen skal rettes og at man fra norsk side skal undersøke hvordan en slik sensitiv feil kunne skje.