tirsdag 11. mai 2010

Klipp håret for 50 kroner – i San Francisco

Frisører i Norge er misfornøyd med lønna. Likevel koster et hårklipp 5-6 ganger så mye i Oslo som i San Francisco.

Streikeviljen blant norske frisører er større enn noen gang til tross for at et enkelt hårklipp i Norge koster minst 300 kroner. Når hele fornøyelsen varer i under 20 minutter for oss med lite hår skulle man tro at inntjeningen ikke ble så ille.

Frisører i Norge tjener 226 000 kroner i året, og har en timelønn på 116 kroner timen. Nå krever de en lønnsøkning på 25 kroner i timen.  

I Norge er det mindre forskjell på lønningene i ulike yrkesgrupper enn i land der markedskreftene opererer friere.  I tillegg er Norge et høykostland, spesielt i arbeidsintensive yrker. 

Arnhold Swartzenegger har hevet minimumslønna til arbeidere fra 35 til 50 kroner timen i løpet av de to perioder han har vært guvernør i California.  Realitetene er imidlertid noe annerledes fordi California har en stor andel ulovlige arbeidsinnvandrere fra Mexico og i mange flere yrkesgrupper er arbeidere selvstendig næringsdrivende. Den reelle timelønna er derfor ofte lavere, og i tillegg mottar ikke lovlige arbeidere pensjoner fra staten og må spare til egen pensjon.

Derfor kan du for eksempel ta turen til San Francisco og ta hårklippen midt i byens berømte chinatown. Her koster hårklippen 50 kroner , varer like lenge og i vår uprofesjonelle vurdering av resultatet så vi ingen forskjell.