lørdag 29. mai 2010

Norsk oljeboring på agendaen i guvernørvalget i California

California vurderer oljeboring uten kysten og norsk oljepolitikk er nå blitt et hett tema i guvernørvalget.

Sittende guvernør, Arnold Schwarzenegger, uttalte etter oljekatastrofen i Mexico at han ikke ønsket oljeboring utenfor Californias kyst til tross for at California desperat trenger innekter for å unngå økonomisk kollaps.  Det fikk Kristin Halvorsen til å uttale at når en macho Schwarzenegger kunne si nei, så kunne vi si nei til oljeboring utenfor kysten av Nord-Norge også.

Nå har norsk oljeboring blitt et tema for håpefulle kandidater til høstens guvernørvalg. Republikaner Meg Whitman, IT-milliardær med fortid i eBay, pøser sine private dollar inn i tidenes dyreste valgkampanje. Som Schwarzenegger er hun nå mot oljeboring utenfor Californias kyst. Punktum.

Motkandidat blant republikanerne, Steve Poizner, også han med en fortid i IT-mekka, Silicon Valley, oppdaget imidlertid at det ”sosialistiske” landet, Norge, hadde drevet oljeboring til havs med et bedre rulleblad enn hva amerikanerne selv hadde.    

- Brasil og Norge driver en omfattende oljeboring til sjøs. De er svært opptatt av miljøet, og bruker en teknologi for å kutte oljelekasjer som er svært effektiv. Jeg vil kreve tilsvarende løsning ved oljeboring utenfor California, sa Poizner i en valgduell i Redwood City i California.

Poizners ”norske” løsning kan være et smart knep. Hardt prøvede californiere trenger penger og over halvparten er for oljeboring ifølge en meningsmåling gjort av Los Angeles Times.