fredag 28. mai 2010

Oljefondet tapte i Constellation Energy

Leder for forvaltningen av oljefondet, Yngve Slyngstad, ønsker å være en aktiv eier. Men da oljefondet ville endre styrereglene i amerikanske Constellation Energy så tapte de.

Constellation Energy er et Fortune 500 selskap i Baltimore som tilbyr produkter innen energisektoren til leverandører av elektrisitet og andre energiformer til forbrukere. Selskapet har et forsyningsnett som dekker i hele USA.

I Norge er rollene mellom eierne, styret og ledelse klart definert og adskilt. Så er ikke tilfelle i USA og flere andre land. Som en stor eier i Constellation Energy ønsket ikke oljefondet at selskapets styreformann og administrerende direktør skulle være en og samme mann. En av grunnene er den makt som amerikanske konsernsjefer har over selskapet, noe som blant annet kan føre til enorme bonusordninger som tapper eierne for både penger og innflytelse over eget selskap.

Oljefondet tapte imidlertid avstemningen fordi flertallet mente at å tillate at styreformann og administrerende direktør er en og samme person gir selskapet større fleksibilitet. Så får vi se hvor lenge Slyngstad og oljefondet finner det formålstjenelig å være eier i Constellation Energy.