mandag 3. mai 2010

Norge best for mødre

I anledning morsdagen, som i USA feiers den 9. mai, har Redd Barna laget en rangering etter hvor godt det er å være mor i de enkelte land.

Undersøkelsen vurderte rammebetingelsene til mødre og barn i forhold til helse og sosiale vilkår. Analysen viser at tilgang til utdannelse, økonomiske støtte og muligheter samt helsetilbud er de viktigste forutsetningene for gode vilkår for mor og barn.

Norge troner øverst på lista som dessuten ikke uventet er dominert at de nordiske land samt Australia og New Zeeland. Nederst finnes Afghanistan samt flere afrikanske land. Undersøkelsen ligner mye på de årlige vurderingene FN gjør av hvor det generelt er best å bo i verden, der Norge gjentatte ganger har ligget øverst.

Av 160 land, hvorav 43 er industrialiserte land, havner USA helt nede på 28. Plass. Dette skyldes langt dårligere ordninger knyttet fødselspermisjon enn i de nordiske land og relativt høy spebarnsdødelighet. Dette er i sin tur et resultat av at mange amerikanere ikke har helseforsikring som sikrer tilstrekkelig helsemessig oppfølging under og etter fødselen. Obamas helsereform vil ventlig kunne bedre tallene for USA de kommende årene.