søndag 2. mai 2010

Pensjonister frykter skattesmell

Alle med pensjonsinntekt over 281 000 kroner vil få en skatteskjerpelse, ifølge forslaget fra Finansdepartementet. Skatteskjerpelsen øker med størrelsen på pensjonen.

Regjeringens forslag om økt skatt på pensjonsinntekter vekker sterke reaksjoner.- Dagens pensjonister skal ikke ta byrden for fremtidens pensjonister, sier forbundsleder i Norsk Pensjonistforbund, Borge Rørvik (bildet).

– Dette vil ramme over 200 000 pensjonister, og er følgelig helt uakseptabelt, sier Borge Rørvik i Norsk Pensjonistforbund (NPF). Mandag 3. mai leverer forbundet sin høringsuttalelse til departementet.

Ikke arbeidsføre

Forslaget om endring i skattereglene for pensjonsinntekter har bakgrunn i pensjonsreformen som trer i kraft 1. januar 2011.

– Finansministeren må vite at om dette forslaget går igjennom, rammes pensjonister som overhode ikke har mulighet til å gå tilbake i jobb igjen. Det eneste disse pensjonistene sitter igjen med er økt skatt, sier Rørvik.

Alle må ta regningen

Ifølge forbundslederen er det ikke riktig at dagens pensjonister skal betale for et pensjonssystem som skal gjelde for fremtidens pensjonister. – Dette er en utvikling i feil retning, når vi samtidig vet at løpende pensjon i fremtiden skal reguleres 0,75 prosent under vanlig lønnsvekst, påpeker Rørvik.

– Selvfølgelig skal vi betale skatt, men vi er sterkt uenig i at pensjonister skal betale skatt to ganger. Dersom pensjonsreformen og de foreslåtte endringene må finansieres med skatteendinger, må det skje innenfor det totale skattesystemet, og ikke ramme pensjonister alene, fastslår han. 

Imot økt trygdeavgift

Rørvik er likevel fornøyd med flere punkter i forslaget. – Det foreslås at pensjonistenes minstefradrag på skatt skal bedres, men Norsk Pensjonistforbund mener bestemt at minstefradraget for pensjonsinntekt i sin helhet må opp på samme nivå som for lønnsmottakere. Dessuten er vi er imot den foreslåtte økningen i trygdeavgift og å ta bort dagens særfradag for alder, sier han.

Rørvik understreker at Norsk Pensjonistforbund uttaler seg på vegne av egne medlemmer samt de samarbeidende organisasjonene Telepensjonistenes Landsforbund, Jernbanepensjonistenes Forbund, Politiets Pensjonistforbund, Statens Vegvesens Pensjonistforbund, Postens Pensjonistforbund, Fagforbundet og LO-Stats pensjonistutvalg. Disse har til sammen over 200 000 medlemmer.