tirsdag 4. mai 2010

Norge blant verstingene på opphavsrett

Norge er litt for flinke til å beskytte opphavsretten for sine egne men er betydelig dårligere til å gjøre det samme for utenlandske selskaper. 

Amerikanske handelsmyndigheter har nå offentliggjort årets ”verstingliste” over land som ikke ivaretar opphavsretten på en tilfredsstillende måte. I Europa er nå Tsjekkia, Ungarn og Polen tatt inn i varmen etter omfattende tiltak for å stoppe piratkopiering og lignende brudd på kopi- og opphavsrettsbestemmelsene.

Mens land som Finland, Hellas, Italia, Romania og Spania så vidt unngår å havne under streken, er Norge is selskap med Russland, Tyrkia og Hviterussland på verstinglista over land som ikke følger internasjonale spilleregler.

DVD Jon (Lech Johansens) dekryptering av beskyttet materiale, Pirate Bays, Peter Sundes (halv norsk)  ulovlige fildistribusjon og Telenors avvisning av den amerikanske filmbransjens krav om å stoppe piratene har ikke gått upåaktet hen. Ifølge filmbransjen fører Norges unfallenhet til milliardtap for fimlindustrien fordi Norge og noen få andre land blir en frihavn for ulovlig kopiering internasjonalt.

Dertil kommer at Norge til overmål har strengere kopivern enn andre land for egne åndsverk. Norsk jus tvang for eksempel  amerikanske Google til ikke å vise små bilder (”thumbnails”) på sine nyhetssider fra norske kilder fordi disse etter norsk lovgivning har kunstnerisk verdi (verkshøyde) og derfor kan anses som kopier av åndsverk. Enda vanskeligere blir dette å forstå i og med at denne beskyttelsen har liten eller ingen økonomiske konsekvenser og at de fleste gjerne ser at Google og andre bruker deres bilder på denne måten.