tirsdag 4. mai 2010

Skal BP kunne dømmes til døden?

I de tilfeller der private selskaper forårsaker død og fordervelse som følge av manglende sikkerhetsrutiner og rene kriminelle handlinger  - skal de kunne dømmes til nedleggelse?

I motsetning til orkanen Katrina, som i amerikanske juridiske termer er å betrakte som Guds verk (”act of God”), så har Gud fått en hjelpende hånd fra BP og Halliburton med oljekatastrofen i Mexico-gulfen.  Så hva er dommen for manglende sikkerhet for å spare penger?

Amerikanerne verner i større grad om sine private bedrifter, men i tidligere tider var det ikke uvanlig at selskaper i USA ble tvangsoppløst. På 1800-tallet ble i gjennomsnitt 2000 bedrifter hvert år tvangsoppløst. 
I Norge inkluderer trusselen om tvangsoppløsning noe mer pragmatiske forbrytelser som for eksempel å ikke oppfylle kravet om 40 prosent kvinnelig styrerepresentasjon.  I tillegg er staten i større grad med på både å regulere og å kontrollere private selskapers virksomhet.

I USA er det imidlertid en rekke eksempler på at private selskaper har forårsaket alvorlige problemer for samfunnet. Selskapet Enron manipulerte bevisst strømpriser og tilgang på strøm slik at staten California i en periode i perioder med fare for liv og helse måtte skru av strømmen. Finansinstitusjoner gamblet med folks oppsparte midler og forårsaket en global finanskrise, og nå kan det se ut som om oljeselskapet BPs manglende sikringstiltak kan føre til en miljømessig katastrofe.

Obama forsøker nå å få igjennom en finansreform som vil begrense finansinstitusjoners muligheter til å forårsake en tilsvarende finanskrise med påfølgende store samfunnsmessige problemer i framtiden.  Hvilke andre tiltak må til for å hindre private selskaper i andre bransjer fra å forårsake død og fordervelse, og hva bør straffen være for å bryte reglene?

Enkelte amerikanere tar nå til orde for en dødsdom over selskaper som grovt unndrar seg sine samfunnsmessige plikter. Det vil i så fall representere en radikal politisk kursendring i forhold til de friheter som det private næringsliv i dag har i USA.