onsdag 5. mai 2010

Penger er ikke alt, godt humør er viktigere

Det er ikke økonomisk velstand, men gener og godt humør som gjør at vi lever til vi blir over hundre.

Nordmenn er blant de som har de beste utsikter til å bli over hundre år, og flere undersøkelser konkluderer med at gener, kosthold og fysisk aktivitet er viktige faktorer for et langt liv.

University of New Sout Wales i Australia intervjuet 188 personer over hundre år for å finne flere fellestrekk ved disse personene. 20-30 prosent skyldes dine valg av foreldre, men siden gener kun står en relativt liten del av forklaringen, ville forskerne vite om det var andre årsaker.

Sinnsstemning viser seg å ha stor betydning for hvor lenge man lever. Hundreåringene hadde ikke vært plaget av depresjon og hadde stabil og jevnlig sosial kontakt med venner og familie.

88 prosent hadde kontakt med familiemedlemmer en til to ganger i uken og 76 prosent deltok dessuten regelmessig i organiserte aktiviteter. Økonomiske ressurser til helse og omsorg er i noen grad en forutsetning, men ikke den utløsende faktor for et langt liv.

Klart flest kvinner blir over hundre år, og kvinnelige ikke-røkere har størst sjanse for å bli over hundre. Siden andelen kvinnelige røykere i Norge vokser og spesielt i unge aldersgrupper, kan dette bety at den kjønnsmessige fordelingen blir jevnere om noen år.