mandag 3. mai 2010

Greske latsabber og norsk produktivitet

Finanskrisen i Hellas har fått enkelte til å stille spørsmål ved grekeres arbeidsmoral.

Under en konferanse om konkurranseevne i Brussel i slutten av april, antydet Peter Brabeck-Letmathe, som sitter i styret i Nestle-konsernet at europeere jobber for lite, og at dette er mye av årsaken til de finansproblemene som Hellas og andre land i Europa nå har.

Det er gjort en rekke undersøkelser av hvor mange timer arbeidere i hvert enkelt land jobber. I slike undersøkelser havner asiatiske land som Sør-Korea og Japan øverst, tett fulgt av USA, mens europeiske land havner lenger nede på lista.

En mulig forklaring på grekernes problemer kunne derfor  være at de tilbringer for lite tid på jobben. Men nei, grekernes tid på jobben ligger på toppen i Europa og langt over Norge. Ifølge OECD er likevel produktiviteten i Norge det dobbelte av hva den er i Hellas.

Årsaken ligger i at norsk oljeindustri sørger for en enorm produktivitet pr. innbygger og i kombinasjon med god infrastruktur er det nesten ingen land i verden som slår oss. Sammenlignet med for eksempel USA og Japan, så jobber vi mindre og produserer mer. 

Så da blir spørsmålet, hva ville skjedd med Norge om vår økonomi ikke var dominert av oljeinntektene? Ville vår arbeidsinnsats gjort at vi havnet sammen med Helles på bunnen i Europa?