onsdag 12. mai 2010

Gullrush på børsen

Usikkerheten i finansmarkedene gjør at gull-prisen stiger mot nye høyder. Investorer er bekymret over konsekvensene de store handelsunderskuddene i Europa og USA. 

Den rekordhøye prisen på gull er et symptom på at markedet er usikker på om handelsunderskuddene vil påvirke valutaer som dollar og euro. Da hjelper det ikke at Asia og store selskaper som Toyota klarer å snu et dramatisk underskudd i fjor til overskudd i år, mye på grunn av at det amerikanske forbruket er på vei opp igjen.

At amerikanere kjøper japanske biler er ikke med på å redusere amerikanernes underskudd på handelsbalansen. I praksis tar Kina og andre asiatiske land markedsandeler fra USA og europeiske land i en situasjon hvor disse landene i tillegg skal betjene en altfor stor statsgjeld.

Det som nå hindrer en total kollaps av euroen og dollaren er at land som Kina allerede har kjøpt dollar for å styrke egen eksportindustri. Kina vil derfor ikke bare tape på at amerikanerne mister kjøpekraften ved kjøp av kinesiske produkter, de vil også risikere tap på sine dollar-kjøp.

Nå kan det hende at kineserne likevel må gi opp en gevinst på sin dollar-konto. Landet sliter nå med en økende inflasjon og stigende boligpriser i kjølvannet av den voldsomme økonomiske veksten i landet. Dermed er rentehevninger et nødvendig onde som vil styrke egen valuta på bekostning av dollaren.

Da blir spørsmålet hvor lenge dollaren klarer å opprettholde sin posisjon som verdens ledende valuta, og om et slikt fall fra troner sender USA utfor stupet. Gull er ihvertfall ansett som et bedre alternativ en dollar i øyeblikket.