mandag 3. mai 2010

Fra Alcatraz til Halden fengsel

Flere amerikanske mettsteder har omtalt ”verdens mest humane fengsel” som nyåpnede Halden fengsel blir kalt av Time Magazine.

I et land der dødsstraff fortsatt er på menyen i flere amerikanske delstater, og der en av hundre amerikanere sitter i fengsel, møtes det humane norske fengselsvesenet med undring.  Ifølge Time Magazine er stanken av svette og urin erstattet med behagelige dufter fra kjøkkenet der de innsatte får opplæring i kokkekunsten.

I en kommentar til en tilsvarende artikkel i gawker.com er man ikke overrasket over at  disse ”socialistwegians” har laget et ”Ikea-fengsel”.  – Men blir ikke dette den samme effekten som å straffe et barn ved å sende dem på rommet med videospill, TV og Internett?

Flere amerikanske forsvarsadvokater har imidlertid sans for Halden fengsel. ”Wenceslaus”  påpeker at mange blir kriminelle som følge adferdsproblemer, og at den opplæring som Halden fengsel tilbyr er et gunstig alternativ for samfunnet sammenlignet med den stigmatisering som skjer i USA.

Noen spør seg hvordan Norge kan ha råd til et slikt fengsel. En forklaring er at det er over 10 ganger så mange innsatte i USA sammenlignet med Norge pr. 1000 innbyggere. En annen blogger påpeker at driftskostandene ikke nødvendigvis blir så store dersom fanger og fangevoktere lever i et mindre stresset og voldelig miljø.

Ambisjonsnivået på fangeøya Alcatraz i San Francsico var neppe det samme som i Halden fengsel i og med at Al Capone og de andre livstidsfangene ikke skulle rehabiliteres tilbake i samfunnet, og forholdene var deretter. Selv om Alcatraz ble nedlagt som fengsel på sekstitallet sliter likevel USA med mange gamle beryktede fengsler som for eksempel San Quentin noen få mil nord for Alcatraz. Problemet er at disse fengslene ikke kan nedlegges fordi antall innsatte fortsetter å øke. Fengselet er fra 1852 og bare mindre forbedringer er blitt gjort opp igjennom årene.

Ironisk nok valgte likevel guvernør Arnold Schwarzenegger nylig å slippe fri et betydelig antall fanger. Staten California hadde ikke lenger råd til å ha så mange kriminelle fengslet.