torsdag 27. mai 2010

Her får du fartsbot på ferie i utlandet i sommer

Den europeiske trafikksikkerhetsorganisasjonen, TISPOL, har undersøkt hvor mange trafikkbøter som ble utstedt i april i 23 land i Europa.

I Nederland ble over 200 000 bøtlagt i trafikkontroller, og med en befolkning på 16 millioner blir det hele 13 bøter pr. 1000 innbyggere. Til sammenligning ble det utstedt 5 222 bøter i Norge som bare er litt over 1 bot pr. tusen innbyggere. Norge ligger likevel 50 prosent høyere enn et land som Irland som har omtrent samme innbyggertall som Norge.

Tallene har gått ned i flere land siden forrige undersøkelse, spesielt for fartsoverskridelser. TISPOL tror dette skyldes finanskrisen der politiet av økonomiske grunner har måttet redusere overtidstimer. Javier Sanchez Ferragut i TISPOL anslår at om bilister overholder fartsgrensene vil om lag 6000 liv i Europa kunne reddes hvert år.

Undersøkelsen sier ingen ting om størrelsen på bøtene i de enkelte landene, men for de som er mer opptatt av økonomien, vil nok en sterk kronekurs hindre de store overskridelsene på feriebudsjettet. Men du er herved advart.