fredag 30. juli 2010

200 blir født mens du leser denne artikkelen

Verdens befolkning øker med 159 personer hvert minutt og når 7 milliarder neste år.

Norge har de siste årene hatt en vekst i fødselstallene selv om veksten avtok noe i fjor. Vi er nå nesten 4.9 millioner nordmenn, og utgjør 7 promille av verdens befolkning.

På verdensbasis blir 267 født mens 108 dør hvert minutt. Den største utfordringen for den vestlige verden er at den prosentvise andelen av befolkningen i yrkesaktiv alder er på vei ned, noe som skaper nye utfordringer i den videre finansieringen av eldreomsorg og pensjoner.

I tillegg er befolkningsveksten størst i fattige land noe som også truer utviklingen mot økt velferd for alle. Selv om fødselstallene i Afrika viser en nedgang fra 6 barn pr. kvinne i 1950 til til 2.5 barn i dag anslår man at Afrikas befolkning vil doble seg innen 2050 og bli på over 2 milliarder. Asia vil vokse med ytterligere 1.3 milliarder til tross for at spesielt Kina har innført tiltak for å redusere befolkningsveksten.

USA vil fortsette å vokse som følge høyere fødselstall og immigrasjon, mens Europas befolkning vil begynne å minske om få år. Flere land i Europa har så lave fødselstall at land som Italia nå forsøker å legge forholdene til rette for barnefamilier gjennom økonomisk støtte og mer fleksible arbeidstidsordninger.