søndag 4. juli 2010

Norge blir et nytt marked for hedge fond

Fem norske og tre utenlandske selskaper har søkt om å starte hedge fond i Norge.

Stor risiko og etter hvert store tap knyttet til hedge fond var en av årsakene til finanskrisen.  USA og EU har nå på trappene lovendringer som regulerer risikofylte investeringer samtidig som Norge nå vil tillate hedge fond under visse betingelser.

Et hedge fond er et investeringsfond tilgjengelig for et utvalg investorer der man mer aktivt forvalter fondet og der betalingen til forvalteren er basert på avkastning.  Fondets forvalter har derfor betydelig større frihet i forhold til forvaltning av den investerte kapital enn tradisjonelle fond.

Ifølge Bloomberg er KLP Kapitalforvaltning en av de selskapene som nå ønsker å flytte en milliard hedge fond kroner til Norge.  KLP ser imidlertid ikke på hedge fond som et stort marked i lille Norge, og de begrensningene som settes vil gjøre det vanskelig å konkurrere med hedge fond utenfor Norge.

I motsetning til KLP lar ikke Orkla Finans seg lokke av muligheten for hedge fond i Norge og beholder dem i Irland. Også DNB NOR lar være å flytte sine hegde fond til Norge og blir værende i Luxenburg.