mandag 26. juli 2010

Ordfører i California tjener det dobbelte av Obama

Mens staten California har vært på konkursens rand har ordfører Oscar Hernandez (bildet) i byen Bell tatt ut 5 millioner kroner i årslønn.

Mens president Obama må nøye seg med halvparten, forklarer ordfører Hernandez lønna med at byens innbyggere mottar ”god service” fra ham og hans kolleger.

Bell er en og fattig liten by der flertallet av innbyggerne er vanlig arbeidere med bare 40 000 innbyggere i Los Angeles-området. 17 prosent av innbyggerne lever på eller under fattigdomsgrensen. 

Andre i kommuneledelsen var også begunstiget med romslige lønninger. Rådmann Robert Rizzo tjente nesten like mye som ordfører Hernandez, mens politimester Randy Adams måtte nøye seg med en lønn på 3 millioner. Trøsten må være at han tjente en million mer enn politimesteren i Los Angeles.

Nå har justismyndighetenes leder i California, Jerry Brown, begynt å se på saken samtidig som de impliserte har lovet å ikke ta ut mer lønn. Det er neppe nok for demokraten Jerry Brown, som for tiden stiller til valg som nese guvernør i California etter Arnold Schwarzenegger.

Høye lønninger helt ute av kontroll er ikke noe nytt i USA. I dette tilfellet skjer det til overmål innen det offentlige i en stat  som må gjennomføre dramatiske kutt i offentlige utgifter. Mistanken om korrupsjon er åpenbar og Jerry Brown vil nå gå igjennom alle ansettelsesavtaler, møtereferater og epost-utvekslinger for å komme til bunns i saken.