torsdag 8. juli 2010

Høyere pensjonsalder kan løse gjeldskrisen i Europa

EU ønsker tiltak for å hindre at pensjoner og andre velferdsorninger kollapser om få år.

På grunn av lengre levealder og lavere fødselstall vil befolkningsveksten minske samtidig som gjennomsnittalderen vil øke. Mange land i Europa har i dag lavere pensjonsalder enn Norge, noe som gjør at produksjonspresset på de som er i arbeid blir større.  EU har derfor på trappene tiltak som medfører at folk må være lengre i jobb for å hindre at pensjonsordninger og andre sosiale velferdsordninger kollapser.

Europas befolkningsvekst er I ferd med å stoppe opp. Fra dagens 5000 millioner europeere forventer man en nedgang på 10% i løpet av de neste 40 årene. Innen 2050 vil det være nesten dobbelt så mange over 65 år som de under 15 år.

Konsekvensene av denne utviklingen er åpenbare for alle. Dagens arbeidsstyrke finansierer i praksis de som går av med pensjon, og dette utgjør nå om lag syv present av brutto nasjonalprodukt.  Problemet er at denne andelen vil måtte dobles inn 2050 med dagens pensjonsordninger.

 EU har derfor startet en debatt rundt hvordan dagens pensjonsordninger skal videreføres. Debatten har mye til felles med den Norge hadde i forkant av pensjonsreformen noen år tilbake da Sigbjørn Johnsen ledet et utvalg som skulle sikre en god pensjonsordning også etter at etterkrigstidens baby-boomere gikk av med pensjon:

- Dagens situasjon kan simpelt hen ikke fortsette, sier EU arbeidsminister László Andor. Han understreket at de økonomiske nedgangstidene har forsterket og fremskyndet problemet.  – Fra 2012 vil arbeidsstokken i Europa begynne å reduseres. Alternativene er dårligere pensjoner, høyere bidrag til pensjoner eller flere som arbeider og står lengre i arbeid.

 Gjennomsnittlig pensjonsalder I Europa er 61.4 år. Irland og Storbritannia har allerede planer om å heve pensjonsalderen til 68 år i løpet av de kommende årene. Spania og Tyskland vurderer å heve pensjonsalderen fra 65 til 67 år. Men da Frankrikes regjering foreslo å øke pensjonsalderen fra 60 til 62 år førte dette til voldsomme protester.

En annen måte å endre trenden er med en aldrende befolkning er å legge forholdene bedre til rette for barnefamilier. Fødselstallene i mange land er lave fordi spesielt kvinner synes dt er vanskelig å kombinere jobb og barn. EU vurderer derfor tiltak lik de vi har i Norge med permisjonsordninger og andre økonomiske tiltak for barnefamilier