mandag 19. juli 2010

Lykkelig er vi som bor i Norden

En undersøkelse gjengitt i Forbes Magazine viser at de nordiske landene er på lykketoppen.

Folk fra velstående land sier de er lykkeligere enn andre, og aller lykkeligst er vi i Norden.

- De nordiske landene gjør det virkelig bra, sier Jim Harter som har utviklet undersøkelsen. En teori er at man i disse landene i større grad er sikret at grunnlegende behov er ivaretatt av samfunnet. Dataene viser en sammenheng mellom disse grunnleggende behovene, inntekt og følelsen av velvære.

Undersøkelsen ble foretatt ved å spørre tusen personer i 155 land i perioden 2005 til 2009. Personene ble først bedt om å reflektere over hvor tilfreds de var med livet på en skala fra en til ti. Deretter ble de samme personene spurt om hvordan de hadde hatt det dagen før. Disse svarene gjorde det mulig for forskerne å måle daglige erfaringer; slike ting som om de var avslappet, respektert, uten plager og intellektuelt engasjert.

De som noterte høye resultater ble vurdert som tilfredse. Den prosentvise andelen av personer som var tilfredse ble lagt til grunn for rangeringen av hvert land. Forskerne fant dessuten en klar sammenheng mellom tilfredshet og penger, så undersøkelsen bygger opp under antagelsen om at penger har betydning for personers lykkefølelse.

Nederst på lista fines ikke uventet land i den tredje verden. Afrika er spesielt ille ute med 20 av de 30 siste plassen. Mange land i blant annet Asia har hatt en utvikling mot større økonomisk velstand, noe som kan forklare at disse landene kommer bedre ut i undersøkelsen.