onsdag 7. juli 2010

Dårlig reklame for norske fossefall

Britiske The Independent er lite begeistret for at vi legger våre storslåtte fossefall i rør.

Norge har Europas høyeste fossefall og med fire av de 12 største fossefallene i Verden skulle man tro at vi ville få topplassering også som turistmagnet for de med sans for vill og uberørt natur.

Men The Independent er lite begeistret for vannkraftutbyggingen i Norge. I en lenger artikkel der verdens fossefall vurderes som turistmål blir vi avspist med noen undrende bemerkninger om hvorfor velger å legge våre fosser i rør.

Mardalsfossen, som er verdens fjerde høyeste fossefall, er ikke synlig for tursiter gjennom mye av året, og ”skrus på” for turistene i sommersesongen.  Da utbyggingen av Mardølavassstartet i 1970 ble de protestaksjonene som fulgte av mange regnet som starten på den moderne miljøbevegelsen i Norge. Dersom aksjonistene hadde lykkes er det et spørsmål er om utbyggingen ville funnet sted på et senere tidspunkt etter hvert som oljenasjonen Norge vokste fram.

Med dagens kronekurs i forhold til euro blir de ikke mye vannføring for pengene i norske vassdrag for de utenlandske turistene. Og The Indpendent velger isteden å spandere adskilling flere spaltemeter på konkurrerende turistattraksjoner i andre europeiske land som Island og Sveits.