mandag 5. juli 2010

LO og Attac sammen mot finansspekulantene

Organisasjonen Attac og LO-leder Roar Flåten ønsker å skattlegge finanstransaksjoner.

Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS) sin kongress i Vancouver foreslo Roar Flåten (bildet) å innføre en nasjonal skatt på finanstransaksjoner. Skatt på alle finanstransaksjoner vil gi økte skatteinntekter ved å ta fra de rike og gi til de fattige i god norsk egalitær tradisjon. Dessuten vil en slik skatt ramme finansspekulantene spesielt hardt.

 – Skatt på finanstransaksjoner vil kunne begrense omfanget av finanshandelen og på den måten forhindre kraftige svininger i markedet, sier Maria Walberg, økonom i LOs samfunnspolitiske avdeling til LO-Aktuelt.

Også organisasjonen Attac, der Walberg tidligere var nestleder og som har stått bak flere aksjoner mot globalisering og liberalisering av kapitalismen, har kjempet for dette lenge:

– Poenget med en slik transaksjonsskatt er å ta spekulasjonen ved rota. Det vil da være mindre lønnsomt med kortsiktig spekulasjon, samtidig som vi lar spekulantene betale for virkningen av hva de driver med, sier første nestleder i Attac, Thomas Nygreen , til Klassekampen.

Problemstillingen vinner gehør også utenfor mer ytterligående miljøer og ble tatt opp under G20-toppmøtet i Toronto. Angela Merkel forsøkte å få med seg de andre lederne på en egen finansskatt, men lyktes ikke. Nå har hun varslet omkamp innad i EU.