tirsdag 27. juli 2010

Bedre dyrehelse gir milliardbesparelser

FNs organisasjon for landbruk og matvarer (FAO) mener vi kan sparer milliarder på bedre dyrehelse.

Dyresykdommer kan ha en negativ innvirkning på mennesker, og svineinfluensaen er et av mangle eksempler på at dyrehelse henger nøye sammen med sykdomsutbrudd hos mennesker. Andre kjente sykdommer som munn- og klauvsjuke, Rift Valley feber og rabies har hatt utbrudd i de siste årene.

Bruken av land, klimaendringer, økt handel og flere handelsruter er nye utfordringer i forhold til forebygging og kontroll med smittsomme dyresykdommer. Dersom denne utfordringen ikke tas på alvor vil svekket dyrehelsen kunne medføre økonomisk tilbakegang regionalt, og til og med globalt.

- Verdens regjeringer kan spare milliarder av dollar ved å trappe opp forebyggingen og kontrollen med smittsomme dyresykdommer som kan være en direkte trussel for mennesker, sier Juan Lubroth, FAOs sjefveterinær.


Disse nye utfordringene er også relatert til økt urbanisering og en voksende etterspørsel etter kjøtt, melk og egg. - Vi venter at kostnadene knyttet menneskehelse, dyre- og plantehelse vil vokse betydelig de neste tiårene sier Juan Lubroth.